DANIŞIK KÜLTÜRÜ PANELİ TAYYARE KÜLTÜR MERKEZİNDE YAPILDI.

Orta Asya’dan günümüze Yörük Türkmen kültüründe Toy ile başlayıp Şölen’lerle devam eden etkinliklerimiz günümüzde Dağ yöremizde DANIŞIK ile sürdürülmektedir. Dayanışma, birlik ve beraberlik ile birlikte sohbet kültürünü, yardımlaşma, tanışma, tanıtma, olgunlaşma, barışık olma gibi dünyanın özlem’le beklediği güzel hasletlerin yaşandığı faaliyettir danışık. UNESCO’nun toplumları ayakta tutan eğitim kültür ve bilim alanında yapılan çalışmaları takip ederek özellikle kültürel miras çalışmalarını kayıt altına alma ve daha sonraki nesillere aktarılmasını sağlama en önemli görevlerinden biridir. Somut olmayan kültürel miras içerisinde yer alan birçok etkinlik gibi Dağder Salı danışıklarını da UNESCO somut olmayan kültürel miras çalışmaları adına kayıt altına alma çalışmamız başlamıştır. Dağder ve Bursa Büyükşehir belediyesi paydaşlığında 27 Ocak 2023 Cuma günü önce Teyyare Kültür Merkezinde panel daha sonra da Dağder Kültür Merkezinde Danışık yapılmıştır. UNESCO Somut olmayan kültürel mirasımız Danışık kültürünün tanımı ve UNESCO da uluslararası tanınması için, Dağder, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi paydaslığında Tayyare Kültür Merkezinde Akademik bir çalışma için panel düzenlendi. Panelde birinci bölümde;
-Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof Dr. Ali Kaya Geçmişten Geleceğe bir düğün organizasyon Geleneği Danışık Gecesi hakkında bileği verdi.
-Balıkesir üniversitesinden Prof Dr Ali Duymaz Balıkesir Geleneksel Sohbet Toplantıları üzerine bileği verdi. Gümümüzde sohbet toplantılarının insanlığın ortak mirası olarak önemini vurguladı.
-Özer Güleç hocamız ise Erfene ve Erfenenin aile içi ilişkilerine örnekler vererek panele ayrı bir güzellik kattı.
Panelin ikinci bölümünde oturum başkanı Balıkesir Üniversitesi’nden prof. Dr Ali Duymaz başkanlığında devam etti. Bu bölümde Uludağ Üniversitesinden Prof Dr Hülya Taş Geleneksel sohbet toplantıları kavramı içinde ahilik hakkında bilgi verdi. Daha sonra UNESCO Türkiye temsilcilerinden Doçent Dr Evrim Ölçer ÖZÜNEL UNESCO Somut olmayan kültürel miras ihtisas Komitesi üyesi olarak UNESCO idealleri sohbet toplantı hakkında bilgi verdi. Daha sonra Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr Pınar Fedakar Geleneksel sohbet toplantılarında yemek ve yemek kültürünü anlattı. Ankara Hacı Bayram Üniversitesi hocalarından Dr. Tuna Yıldız Geleneksel sohbet toplantılarını yaşatılmasında derneklerin rolü ve Dağder’in öneminden bahsetti. Daha sonra Manisa Celal bayar Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Sakıp Adlı Geleneksel sohbet toplantının günümüzdeki durumu üzerine genel bir değerlendirme yaptı. Panel sonuç bölümünde somut olmayan kültürel miras içerisinde Dağder Salı Danışıklarının önemi bunların yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli görev olduğu vurgulandı. Tüm katılımcılara teşekkür edildi.

panelde 10 Akademisyen ile birlikte Bursa Milletvekilimiz Osman Mesten, BBB Başkan vekili Süleyman Çelik, önceki dönem milletvekili Faruk Ambarcıoglu, Bursa Fan kulübü Derneğinin Başkan Ali Bademoglu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Trabzonlular Federasyon Başkanı Mehmet Yetim, diğer STK Başkanlarımız, Basın kuruluşları ve hemşehrimiz in katılımı ile gerçekleşti.